ADIYAMAN İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Müze ve Ören Yerleri

1978 Yılında aşağı Fırat Projesi doğrultusunda yörede yürütülen kurtarma kazılarından elde edilen eserlerin İl Halk Kütüphanesinde depolanmasıyla Adıyaman’da ilk Müzecilik faaliyetleri başlamıştır. 1982 Yılında modern binasına kavuşmuş ve bu tarihten sonra kendi binasında hizmet vermeye başlamıştır.

Müzede arkeolojik eserler yanında yöresel kültüre ait etnografik eserler de sergilenmektedir.

Paleolitik dönemden başlayarak bu döneme ait çakmak taşından yapılmış el baltaları, kazıyıcılar ve kesici aletler , Neolitik döneme ait çakmaktaşı ve obsidyen’den ok uçları, Kalkolitik döneme ait pişmiş topraktan yapılmış çeşitli kaplar, Tunç Çağına ait bronz mızrak uçları ve benzeri eserler, Demir Çağına ait hiyeroglif yazıtlar, çeşitli mutfak kapları ve süs eşyaları , Helenistik döneme ait heykel,mozaik, yazıt ve çeşitli kaplar, Roma dönemine ait heykel, yazıt ,mozaik , kandil, koku şişesi, çeşitli kaplar ve süs eşyaları, Bizans dönemine ait çeşitli kaplar ve süs eşyaları, İslami ve özellikle Selçuklu dönemine ait sırlı kaplar, cam eserler ve süs eşyaları ile Osmanlı dönemine ait çeşitli eserler sergilenmektedir. Arkeolojik 9.313, Etnoğrafik 512, Sikke 19.176, Tablet 2, Mühür ve Mühür baskısı 1.282, Fosil 1, Madalyon ve Nişan 16 Toplam 30.302 esere sahip olan müzede, 1125 eser teşhir salonunda sergilenmektedir.

Etnografik eserler salonunda ise yöresel halı, kilim ve cicim gibi el dokumaları, kadın ve erkek giysileri, gümüş takılar ile bakır mutfak eşyaları teşhir edilmektedir.
Bunun yanında Klasik, Helenistik, Roma, Bizans, İslami, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait altın, gümüş ve bronz sikkelerden örnekler görülebilir.

Müze Pazartesi günleri dışında her gün saat 08 – 12 ile 13.30 ve 17.30 arasında açıktır.


Atatürk Bulvarı No: 8 / Adıyaman.
Tel :
(0416) 216 29 29 Faks: (0416) 216 98 98
Müze Binası Genel Görünüm.JPG
NEMUT DAĞI:
Nemrut Dağı ören yeri, İl Merkezine direkt 87 km. Arsameia Antik yolu üzerinden 77 km. Kahta ilçesine 43 km uzaklıktadır. Dünya harikası olan bu tümülüs, Doğu Toros sıradağları üzerinde 2206 metre yükseklikte, Fırat Nehri geçitlerine ve ovaya hakim bir tepe üzerindedir.

Kommagene Kralı I. Antiochos için yapılan anıt mezar üzerinde kırma ve çakıl taşları yığılarak bir tümülüs oluşturulmuş ve tümülüsün etrafındaki teraslar üzerine ateş sunağı ve Greko-Pers üslubunda dev heykel ve kabartma steller yapılmıştır.
Nemrut Batı Terası.jpg
Nemrut BatıTeras (3).JPG
ARSEMİA ÖREN YERİ

Arsameia antik kenti kutsal alanı (Hierothesion) ve kırallığın yazlık yönetim merkezi olarak kullanılmıştır. Tokalaşma heykelleri, içecek ve yiyecek depoları, mahzenler, dini alanlar, saray kalıntıları ve Grekçe yazıtlar bulunmaktadır.

Arsemiea 1.JPG
Arsemiea.JPG
Perre Antik Kenti Ve Kaya Mezarları
Adıyaman Merkez Örenli ( Pirin ) mahallesindedir. Kommagene Krallığının beş büyük antik kentinden birisidir. Başkent Samosata ile Melitene (Malatya ) arasında yer alan bir uğrak yeridir. Antik Roma kaynaklarında suyunun güzelliğinden bahsedilmekte olup, kervanlar, yolcular ve ordular tarafından dinlenme yeri olarak kullanıldığı anlatılmaktadır. Bahsedilen suyun aktığı Roma Çeşmesi halen kullanılmaktadır. Bizans döneminde de önemini korumuştur.Bu antik kent’in Niceaia İznik’te toplanan İncil Konsil’ine temsilci göndermesi aynı zamanda dini bir merkez olduğunu da göstermektedir. Antik kentte en dikkat çeken kalıntılar Örenli mahallesi girişinde yer alan Kaya Mezarlarıdır. Kayalıklar içine oyularak yapılmış oda mezarlar harika bir görünüm oluşturmaktadır.
Perre Antik Kenti (3).JPG
Perre Antik Kenti.JPG